Denne websiden bruker informasjonskapsler iht. til vår personvernpolicy.

Jeg aksepterer
Smarthus og solskjerming med ZIP Screens

Smarthus og solskjerming med ZIP Screens


Ole A. Rosenvinge - 24 Jun, 2022 10:36

Smarthusbransjen er i stadig utvikling og det kan være utfordrende å vite hvilke løsninger som passer for deg. I denne artikkelen ser vi derfor på hvordan du kan gå frem for å integrere solskjermingen i ditt smarthus.

To kategorier av smarthus

Vi liker å dele smarthus inn i to kategorier: "Somfy Smartkontroll System" og "Integrert smarthussystem".

Somfy Smartkontroll System
Enten du har et smarthus eller ikke kan fortsatt solskjermingsprodukter styres på en "smart" måte med Somfy Tahoma Switch.

Tahoma Switch er en smartkontroll som sentraliserer og kobler trådløst opp diverse produkter i hjemmet ditt. Den kobles enkelt til laptop, nettbrett eller mobil via Wifi og Bluetooth. I tillegg er den kompatibel med Somfy IO/RTS og Zigbee 3.0 og kan brukes med Google Assistant, Amazon Alexa, Amazon Echo, Sonos, Phillips, Velux, Honeywell, Danfoss, Hitachi, Homey, Apple Homekit og IFTTT kommandoer. Dette gjør den svært fleksibel samt anvendelig for stemmestyring. Kompatibiliteten betyr også at du fint kan kjøpe ZIP Screens med IO eller RTS motor sammen med Tahoma Switch og koble alt sammen med et allerede integrert smarthussystem.

Programmering av systemer med Tahoma Switch
Når du kjøper en Tahoma Switch kombinert med IO/RTS motor trenger du fortsatt fjernstyring for å programmere systemene. Vår anbefaling er at man programmer ett og ett system som vanlig, deretter kobler man Tahoma Switch til systemene. Se video under for å lære mer om selve installasjonen:

Her ser du en innføring i hvordan du kopierer programmering fra fjernkontroll til Tahoma Switch:

Her ser du hvordan du legger til en sensor med app:

Her kan du se et avansert scenario - "Lukke solskjerming automatisk ved sol":

Her kan du se et annet avansert scenario - "åpne solskjerming automatisk ved skygge":

Her kan du se hvordan du kan kontrollere utstyret ditt individuelt med TaHoma appen:

Integrert smarthussystem
Styringssystemer som er integrerte er en elektroinstallasjon utført av sertifisert elektriker. En slik installasjon gjør at boligen eller næringsbygget får et intuitivt grensesnitt mellom teknologi og bruker. Det finnes ulike tilbydere av integrerte elektroinstallasjoner, og i denne artikkelen ønsker vi å bruke ELKO Smarthjem kombinert med ZigBee 3.0 som et eksempel. Grunnen er rett og slett fordi denne løsningen har en åpen protokoll, som betyr at nye produkter også kan fungere med allerede installerte smarthusløsninger.

En typisk løsning med ELKO Smarthjem for solskjerming er å installere en relé, for eksempel Elko SmartSolskjerming Puck, med en bryter (mekanisk trykknapp eller SmartBryter for trådløs styring). Samtidig trenger man minst en ELKO SmartHUB som er hjernen i ELKO Smart systemet. Denne muliggjør kommunikasjon mellom de installerte produktene og ELKO Smart App.

elko smarthus solskjerming

En relé med bryter forutsetter at man må kunne sette endestopp manuelt på selve solskjermingsproduktet og man trenger derfor en motor på systemet med kablet retning/styring. Fra Somfy kan du velge mellom forskjellige typer motorer som er tilpasset denne typen smarthusstyring:

Somfy LS

Somfy LT

Somfy WT

Hvordan du ønsker å automatisere hjemmet ditt er opp til deg, men la oss nevne to eksempler:


Om forfatteren:
Ole A. Rosenvinge - Solskjerming AS

Ole A. Rosenvinge

Ole (IT ansvarlig) jobber fast i Solskjerming AS. Med sin bakgrunn innen for IT systemer og markedsføring har Ole en bred forståelse av behovet til "hjemmefiksere" når det kommer til innkjøp og montering av ZIP Screens.

Ta en titt på tilgjengelige produkter i Nettbutikken
Solskjerming AS er en nettbutikk for solskjerming. Hos oss får du kjøpt solskjermingsprodukter som dekker dine behov bestilt på dine egne mål. Du finner ingen pågående selgere og alltid faste lave priser. Gå til nettbutikken og ta en titt på våre utvalgte produkter.