Denne websiden bruker informasjonskapsler iht. til vår personvernpolicy.

Jeg aksepterer
ZIP Screens montert skjult i fasaden

ZIP Screens montert skjult i fasaden


Sebastian Thøgersen - 10 Feb, 2022 12:38

Skjult montering etterlater et ekstra pent uttrykk dersom det er rom for slik montering. I denne artikkelen vil vi gå i dybden på hvordan dette gjøres rent praktisk og hva man må være klar over før man starter på et slikt prosjekt.


Er det plass nok?

Det første spørsmålet man bør stille seg er: Hvor i veggen er vinduet montert? Dette avgjør hvorvidt en ZIP Screen kan bli helt eller delvis skjult bak fasaden. I enkelt tilfeller er det rett og slett ikke plass til at kassetten til en ZIP Screen blir helt skjult.

For å finne ut om screenen passer anbefaler vi at du sjekker med forhandler om tekniske dokumenter som forklarer og viser tydelig alle dimensjoner. Både ytre og indre mål må vurderes nøye.

Solskjerming AS har for sine ZIP Screen produkter tekniske data som viser dette her. Videre kan du prøve befaringsveilederen som på en enkle måte forklarer hvordan du selv tar en befaring. Denne er riktig nok ikke basert på skjult montering, men forklaringer av måltaking er fortsatt gjeldende. Du finner veilederen her: Befaringsveilder.

ZIP Screens montert skjult i fasaden


Klargjøring av det elektriske

ZIP Screens er motoriserte produkter og trenger strøm. Hver enkelt screen trenger ikke sin egen kurs da 1x system i snitt drar mindre enn 120W, men det er en fordel å installere hirschmann-kontakter eller servicebrytere dersom motoren kommuniserer gjennom radiosignaler (IO/RTS). Grunnen er at programmering og service av systemene gjøres på ett system av gangen. Derfor er det nyttig å kunne koble ut eller ta strømmen til systemene individuelt. Rådfør deg med en sertifisert elektriker dersom du er usikker på hvordan du må tilpasse monteringen ift. opplegg av strøm og skjult kabelføring.

Dersom du skal ha 5x systemer med Somfy IO/RTS motorer eller flere, hvor alle skal være skjult bak fasaden, anbefaler vi å kjøpe med en TaHoma Switch. Den vil forenkle styringen, programmeringen og overvåkingen av alle systemer samt andre enheter i hjemmet ditt. Enheten er tilgjengelig over WiFi, via datamaskin, smarttelefon eller nettbrett. Da slipper du å fysisk programmere systemene med en fjernkontroll og trenger heller ikke ta strømmen på alle systemene du ikke programmerer.

For integrerte smarthusløsninger trenger du andre type motorer for ditt prosjekt. Nemlig Somfy LT, WT eller LS. LT og LS programmeres direkte på motoren under monteringen. Her kan systemene være strømsatt da de styres fra en hovedsentral. WT programmeres ved å koble Somfy Programmeringsverktøy direkte til motoren. Problemstillinger angående kabelføring må uansett utføres sammen med en sertifisert elektriker.

ZIP Screens hirschmann-kontakter

Sensorer og automatikk

ZIP Screens fungerer godt sammen med et utvalg av sensorer som vil dekke ditt behov.. For eksempel kan en trådløs solscelledrevet solsensor gjøre hele solskjermingsjobben for deg automatisk. Ved bruk av automatikk medfølger også noen problemstillinger man skal være klar over. Har man for eksempel ZIP Screens montert bak fasaden nærme bakken/platting kan problemer oppstå. En sykkel eller en klappstol kan ha havnet inntil vinduet der screenen kjøres ned. Da er det fare for at hinderet stopper bunnprofilen mens duken fortsetter å rulle og glidelåsene hopper ut av sideskinnene. Dette kan selvsagt repareres, men det er mer krevende å komme til for systemer som er montert skjult. Hvordan løser man dette?

Sjekk om leverandøren har en motor med “motstandsdeteksjon”. En slik motor reverseres dersom den treffer noe ukjent på vei ned. Se den i praksis her. Videre er det nødvendig med fjernstyring av systemer som kan overstyre automatikken. For somfy kalles dette “A/M” (auto/manuell). Da kan du enkelt overstyre sensoren og kjøre et system opp eller ned uavhengig av hva sensoren forteller.


Se hvordan andre har gjort det

For å enklere visualisere sitt eget prosjekt kan det være lurt å se hvordan andre har gjort det. Ta en titt her: Inspirasjon - Skjult montering.

ZIP Screens inn bak fasadenOm forfatteren:
Sebastian Thøgersen - Solskjerming AS

Sebastian Thøgersen

Sebastian (Høgskoleingeniør maskin) jobber fast i Solskjerming AS. Med sin ingeniørbakgrunn har Sebastian en bred forståelse av mekanikk og dyp kunnskap om solskjermingsprodukter.

Ta en titt på tilgjengelige produkter i Nettbutikken
Solskjerming AS er en nettbutikk for solskjerming. Hos oss får du kjøpt solskjermingsprodukter som dekker dine behov bestilt på dine egne mål. Du finner ingen pågående selgere og alltid faste lave priser. Gå til nettbutikken og ta en titt på våre utvalgte produkter.