Denne websiden bruker informasjonskapsler iht. til vår personvernpolicy.

Jeg aksepterer
ZIP Screen duker forklart

ZIP Screen duker forklart


Håkon Renskoug - 04 Oct, 2022 12:47

ZIP Screens levert av Solskjerming AS er produsert med screenduker fra Copaco Screensavers. Copaco Screensavers er et belgisk firma som ble etablert i 1958. De ble i 2019 kjøpt av Hunter Douglas Group som er blant de største solskjermingsprodusentene i verden. Av alle screenduker som Copaco produserer har Solskjerming AS valgt å fokusere på tre typer; Serge 600, Serge 100 og Black Out. Disse dukene er alle PVC-belagte glassfiberduker som passer godt i et nordisk klima. I denne artikkelen ønsker vi å gå i dybden på hver type og forklare hvordan de dekker ulike behov.

Serge 600 (5% åpningsfaktor)
Navnet sier deg kanskje ikke så mye? Det er naturlig. Navnet stammer nemlig fra vekten på stoffet. Duken veier 600g/kvm, derav 600. Men hva med “Serge”? Serge betyr: Et slitesterkt stoff som er vevd diagonalt med en ru forside og en litt glattere bakside. Og det er nettopp vevingen som avgjør åpningsfaktoren på en screenduk.

I senere tid har Copaco gått bort fra å navngi duker etter vekt, og fokuserer nå på åpningsfaktor i navnet i stedet. Men navnet Serge 600 består. Denne duken har 5% åpningsfaktor og er den duken med størst åpning og mest utsyn/innsyn av screendukene Solskjerming AS tilbyr.

5% åpningsfaktor
Når skal man velge 5% åpningsfaktor? Det korte svaret er: når man ønsker mest utsyn. Lenger ned på siden vil du se et diagram som sammenlikner de ulike dukene i forhold til faktorer som varmeabsorbering, lysinnslipp, mm. Der vil du se at 5% åpningsfaktor absorberer nesten like mye varme som en 1% screenduk. Et viktig punkt når du velger duk er også fargen på duken. En lys duk blender mer (begge sider av duk) som gjør at du ser dårligere gjennom den. En mørk duk blender derimot mindre og gir derfor bedre utsyn. La oss se på noen bilder som viser hvor mye du faktisk ser ut av en mørk duk (Charcoal | Charcoal) med 5% åpningsfaktor.

utsyn-5-prosent-screenduk

Utsyn lys duk
Her ser du tydelig hvor lite du ser ut gjennom en lys screenduk når sola står på vinduet.

utsyn-lys-screenduk

Innsyn
En screenduk med 5% åpningsfaktor egner seg ofte dårligere på soverom og baderom, spesielt dersom man ikke har innvendig solskjerming som skjermer for innsyn. Det kommer av at åpningsfaktoren gjelder for begge sider av duken. Når lyset står på inne om kvelden vil man altså kunne se svært enkelt inn. Dette er spesielt viktig å være klar over dersom man bor et sted med tett bebyggelse. Det finnes ulike måter å løse dette på, som f.eks. gardiner på innsiden av vinduet.

innsyn-zip-screen-5-prosent-screenduk-charcoal-charcoal

Serge 100 (1% åpningsfaktor)
1% åpningsfaktor betyr her at duken er noe tettere vevd enn 5%-duken. Duken koster likevel ikke så mye mer selv om tekstilet er tyngre og mer tettvevd. Denne duken er ofte valgt i TV-stuer og værelser hvor blending er en faktor. Det kommer av at blendingseffekten er mindre for en 1%-duk. Utsynet er også noe redusert ift. 5%-duken.

Under vises hvor mye du ser ut av en mørk duk (Charcoal | Charcoal) med 1% åpningsfaktor.

utsyn-1-prosent-screenduk

Serge BO Lunar - Lystett
En lystett screenduk passer godt på et soverom eller et annet værelse hvor du ønsker å ha det mørkt, samtidig som du stenger varmen ute om sommeren. Serge BO Lunar er en screenduk som ser ut som en 1% eller 5% duk på fremsiden, mens baksiden er tett og belagt med sølvfarget PVC-laminat. Denne duken veier også mer enn både 1% og 5% dukene, og kan derfor ikke bestilles på breddemål som er over fire meter.

Teknisk data for Screenduker

Bleking av møbler
Man har lenge vært klar over at ultrafiolett lys (UV-stråler) er en viktig faktor for å måle et vindu sin evne til å beskytte møbler mot bleking. Selv om UV-stråler er hovedårsaken til bleking av møbler, så viser nyere forskning på området til at visuelt lys også kan bidra med rundt 40% av blekningen (Tdw-ISO ref.)

“The Lawrence Berkeley National Laboratory (LBNL) Windows and Daylight Group”, som fungerer som en teknisk support ekspert på energieffektivitet og kostnadseffektivitet, advarer mot å bruke UV-transmisjon som den eneste måleenheten for måling av møblers blekning i sollys.

LBNL baserer seg på “ISO Damage Weighted Transmittance (Tdw-ISO), som tar høyde for både UV og visuelt lystransmisjon. Kort forklart: UV-lys har korte bølgelengder, visuelt lys har lengre bølgelengder, begge påvirker bleking av møbler, men korte bølgelengder påvirker bleking i større grad. Summen av korte og lange bølgelengder er det som her måles for å finne ut av skadeomfanget i henhold til Tdw-ISO. Slike målinger gjøres av glassprodusenter som er i stadig utvikling for å produsere de “beste” vinduene.

For vår del, som tilbyr solskjerming med screenduker, så kommer det tydelig frem i våre tekniske data at screenduker blokkerer UV-stråler svært effektivt. Samtidig slipper screenduker, både med 1% og 5% åpningsfaktor, inn dagslys som da ivaretar vinduets funksjon. Konklusjonen er derfor at ZIP Screens fungerer svært godt mot bleking av møbler når de er i bruk.


Om forfatteren:
Håkon Renskoug - Solskjerming AS

Håkon Renskoug

Håkon startet Solskjerming AS i 2013. Med sin ingeniørbakgrunn samt sin erfaring med solskjermingsprodukter over mange år, har Håkon dyp kunnskap om ZIP Screens. Vi tør påstå at Håkon er blant de med mest kompetanse innenfor ZIP Screens i Norge.

Ta en titt på tilgjengelige produkter i Nettbutikken
Solskjerming AS er en nettbutikk for solskjerming. Hos oss får du kjøpt solskjermingsprodukter som dekker dine behov bestilt på dine egne mål. Du finner ingen pågående selgere og alltid faste lave priser. Gå til nettbutikken og ta en titt på våre utvalgte produkter.